Deense Designers Biografieën

Deense Ontwerpers

Invloedrijke ontwerpers uit de Deense Mid-century Modern periode

Johannes Andersen

Johannes Andersen is vooral bekend geworden door zijn beroemde “smile” salontafel. Zijn collectie bevat echter ook prachtig ander meubilair. Andersen’s designs worden gerekend tot de hoogste kwaliteit Danish Modern design.

Lees verder

Poul Cadovius

Poul Cadovius, de architect en meubelontwerper, werd wereldberoemd met zijn mytische Royal System ontwerp. Ook vandaag de dag is dit praktische, efficiente stijlvolle wandsysteem nog een ijkpunt in meubeldesign.

Lees verder

Peter Hvidt

Peter Hvidt is samen met partner Orla Mølgaard-Nielsen instrumenteel geweest voor de wereldwijde verspreiding van Deens design. Zo ontwierpen zij de eerste demontabele stoel die de export van Deens design een enorme boost gaf.

Lees verder

Grete Jalk

Grete Jalk was een drijvende kracht achter de wereldwijde expansie van Deens Design.  Haar eenvoudige, maar stijlvolle organische meubel-, behang- en stofontwerpen maakten haar tot een zeer invloedrijk Danish Modern ontwerper.

Lees verder

Kai Kristiansen

Kai Kristiansen’s ontwerpen behoren tot de meest bekende stukken uit de Deense Mid-century Modern periode. Zijn No. 42 stoel wordt nog altijd bejubeld. De naam Kristiansen staat terecht synoniem aan  Danish Modern design.

Lees verder

Børge Mogensen

Mogensen is zowel geschoold meubelmaker als ontwerper. In combinatie met uitzonderlijk talent voor  eenvoudig en functioneel ontwerp groeide hij uit tot een bepalend figuur in het Danish Modern Design.

Lees verder

Niels O. Møller

Niels O. Møller maakte een aantal van de meest aanbeden ontwerpen van de 20e eeuw. Zijn werk staat bekend om elegantie, tijdloosheid en de hoge kwaliteit de ambacht. Zijn JL Møllers Møbelfabrik wordt vandaag de dag voortgezet door zijn zonen.

Lees verder

Kurt Ostervig

Kurt Ostervig ontwierp uiteenlopende typen meubels voor uiteenlopende settings. Van elegant, organisch tot grove en zuiver functionele meubelen. Zijn iconische Butterfly Chair behoort tot de meest gezochte Danish Modern meubelstukken.

Lees verder

Helge Sibast

Helge Sibast groeide op in het familiebedrijf Sibast Mobler en ontwierp de meest succesvolle ontwerpen van het bedrijf en de Danish Modern periode. Sibast produceerde ook voor grote namen als Grete Jalk en Arne Vodder.

Lees verder

Arne Vodder

Arne Vodder, werd opgeleid door Finn Juhl en werd uiteindelijk zijn zakenpartner. Zijn ontwerpen zijn veelal geinspireerd op de natuur en hebben organische, elegante vormen. Zijn collesties voor Sibast waren een groot internationaal succes. In de VS belandden zijn stukken zelfs in het witte huis.

Lees verder

Ole Wanscher

Ole Wanscher,  architect,  hoogleraar architectuur en meubelontwerper was een van de belangrijkste ontwerpers in de Danish Modern periode. Zijn meubelontwerpen worden nu beschouwd als moderne klassiekers – verfijnd en functioneel met een prachtige aandacht voor detail.

Lees verder

Hans J. Wegner

Hans J. Wegner was één van de meest vindingrijke Deense meubelontwerpers. Zijn knap ontworpen stoelen paren degelijk vakmanschap aan een uitgepuurde minimalistische vormgeving. Vooral door zijn werk werd het Deens design in de jaren vijftig van de 20e eeuw een begrip.

Lees verder