Arne Vodder

Arne Vodder

Denemarken, 1926 – 2009

Arne Vodder

Arne Vodder, werd opgeleid door Finn Juhl en werd uiteindelijk zijn zakenpartner. Hij studeerde onder Juhl aan de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten in Kopenhagen. Na zijn afstuderen in 1947 had Vodder een lange en diverse carrière, waarin hij zich richtte op zowel meubelontwerp als architectuur.

Zijn ontwerpen zijn veelal geinspireerd op de natuur en hebben organische, elegante vormen. Hij werkte voor beroemde merken. Zo ontwierp hij dressoirs, tafels, stoelen voor meubelmakers als Fritz Hanson, France & Son, Nielaus en Sibast. Vooral zijn collecties voor Sibast waren een groot internationaal succes. In de VS belandden deze stukken zelfs in het Witte Huis.

Hoewel minder bekend voor bij het grote publiek zijn Vodder’s ontwerpen zeer gewild onder verzamelaars en kenners. Vooral stukken als de FD-164 fauteuil en het Model-29 dressoir zijn zeer in trek. Toen hem in 2009 gevraagd werd om een favoriet uit zijn vele ontwerpen te kiezen, koos hij het Model 29-dressoir. Het nu iconische stuk heeft lades met prachtig gevormde handgrepen en heeft het asymmetrische ontwerp waar Vodder vaak mee experimenteerde.

Bekend ontwerp

Arne vodder model 29 sideboard
Model-29 dressoir - Arne Vodder for Sibast, ca. 1960

Shop Arne Vodder Designs