Ole Wanscher

Ole Wanscher

Denemarken, 1903 – 1985

Ole Wanscher

Ole Wanscher, architect, hoogleraar architectuur en meubelontwerper was een van de belangrijkste ontwerpers in de Danish Modern periode. Zijn meubelontwerpen worden nu beschouwd als moderne klassiekers – verfijnd en functioneel met een prachtige aandacht voor detail.

Wanscher studeerde aan de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten in Kopenhagen waar hij in contact kwam met ontwerper en professor Kaare Klint. Na zijn afstuderen in 1924 werkte hij 3 jaar voor Klint alvorens hij zijn eigen studio begon en zich specialiseerde in kantoormeubilair.

In de jaren 1930 en 1940 werkte hij samen met A. J. Iversen en produceerde tientallen ontwerpen die nu gezien worden als moderne klassiekers. Een van Wanscher’s bekendste ontwerpen is de teakhouten schommelstoel ontworpen voor France & Son in 1951. Het ontwerp kenmerkt zich door heldere, organische vormen en een uitstekend comfort.

De Deense krant Politiken schreef in 1958 het volgende over de uitstekende kwaliteit en de geest van Ole Wanscher’s producten: ‘Het bezitten van een Wanscher-stoel is elke dag een avontuur en dat zal het honderden jaren blijven, want dit is hoe lang zijn meubels zullen meegaan”.

Bekend ontwerp

Ole Wanscher design
Teak schommelstoel - Ole Wanscher voor France & Son, 1951

Shop Ole Wanscher Designs