Grete Jalk

Grete Jalk

Denemarken, 1920 – 2006

Grete Jalk

Grete Jalk was een drijvende kracht achter de wereldwijde expansie van Deens Design. Haar eenvoudige, maar stijlvolle organische meubel-, behang- en stofontwerpen maakten haar tot een zeer invloedrijk Danish Modern ontwerper.

Jalk studeerde moderne talen en filosofie voordat ze zich inschreef bij de Kopenhagen Design School voor Vrouwen. In 1942 verhuisde ze naar de Deense Koninklijke Academie waar ze onder de beroemde ontwerper Kaare Klint studeerde. Ze heeft haar opleiding in 1946 afgerond en won hetzelfde jaar de eerste prijs op de jaarlijkse Kastenmakets Gilde Competitie.

Jalk was bekend om haar ‘doordachte ontwerpen’ die goed afgestemd waren op de behoeften van mensen en ‘sociale en technologische vooruitgang’ omarmden. Misschien een van de beste voorbeelden van deze progressieve denkwijze is haar “combi slaapbank-opbergruimte-en-bureau”. Ontworpen in 1947 voor de moderne, professionele vrouw, te gebruiken in haar eigen ruimte met als functies studeren en slapen.

Door heldere en comfortabele lijnen waren veel van Jalk’s ontwerpen bijzonder geschikt voor snelle en kosteneffectieve massaproductie. Interessant genoeg was haar beroemdste ontwerp dat niet. De GJ-stoel, die is beschreven als een ‘verbluffend voorbeeld van naoorlogse ontwerpinnovatie’, was zo ingewikkeld dat massaproductie niet mogelijk was. Naar schatting zijn slechts 300 stuks van de stoel geproduceerd.

Hoewel minder complex is dan de GJ-stoel, tonen Jalk’s andere ontwerpen nog steeds het hoge niveau van kunst, nut en vakmanschap waarvoor het Danish Modern bekend was. Jalk heeft veel fauteuils en sofa’s gemaakt. Grete Jalk fauteuils en sofa’s vallen op door eenvoud en comfort, met de zacht gebogen lijnen in arm- en rugleuningen.

Bekend ontwerp

Grete Jalk GJ Chair
GJ-stoel - Grete Jalk voor Glostrup Møbelfabrik, 1963

Shop Grete Jalk Designs