Børge Mogensen

Børge Mogensen

Denemarken, 1914 – 1972

Børge Mogensen

Borge Mogensen is zowel geschoold meubelmaker, architect als ontwerper. In combinatie met uitzonderlijk talent voor eenvoudig en functioneel ontwerp groeide hij uit tot een bepalend figuur in het Danish Modern Design. Hij Studeerde meubelontwerp aan het Koninklijke Deense Kunstacademie in Kopenhagen en daarna aan de Meubelschool van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten tot zijn afstuderen in 1941.

Mogensen was een actief en invloedrijk ontwerper. Hij werkte onder andere in de studio’s van Mogens Koch en Kaare Klint, als assistent aan de Koninklijke Academie, ontwerper van het Designmuseum Danmark en als hoofd van het ontwerpatelier van de meubelfabriek FDB.

Beinvloed door Klint ontwikkelde Mogensen een diepe passie voor het produceren van klassieke, eenvoudige en zeer functionele meubels. De inspiratie voor zijn losse meubelen is gebaseerd op onder meer de Engelse Windsorstoelen en de Spaanse stoelen met armleuningen. Zijn ontwerp “Spanish Chair” werd geprezen om elegantie, eenvoud en gebruik van materialen.  De stoel is zijn meesterlijke visie op en traditionele soort stoel die vaak wordt gevonden in gebieden die beïnvloed zijn door de oude islamitische cultuur – van Andalusië naar Noord-India. Mogensen heeft de vorm gemoderniseerd, maar de belangrijke kenmerken zijn behouden de brede armleuningen die het stoel karakter geven en praktisch houden.

Bekend ontwerp

Borgen Mogensen Spanish Chair
Spanish Chair - Børge Mogensen, 1958

Shop Børge Mogensen Designs