Helge Sibast

Helge Sibast

Denemarken, 1908 – 1985

Helge Sibast

Helge Sibast groeide op in het familiebedrijf Sibast Mobler en ontwierp de meest succesvolle ontwerpen van het bedrijf en de Danish Modern periode. Sibast produceerde ook voor grote namen als Grete Jalk en Arne Vodder.

Sibast Mobler is in 1908 opgericht door meubelmaker Peder Olsen Sibast toen hij een houtbewerkingsatelier opende op het Deense Funen eiland. Het familiebedrijf groeide gestaag maar werd een internationaal success toen Sibast’s kinderen, Emma, Ole en Helge het bedrijf overnamen in 1943.

Helge Sibast was verantwoordelijk voor de meest succesvolle ontwerpen van het bedrijf én de Danish Modern periode, waaronder de #7 en #8 stoelen die beiden in 1953 werden uitgebracht. De #8 stoel is een Deense design klassieker, die deel uitmaakte van de Deense design golf in de jaren 1950 en 60’s en werd verkocht over de hele wereld. De kenmerken van de stoel omvatten y-vormige benen, de drijvende zitting en de persgegoten rugleuning.

In 1984 heeft de familie Sibast het bedrijf verkocht – een jaar voordat Helge overleed – maar behield het auteursrecht op veel van zijn meest populaire ontwerpen. In 2012 heeft de vierde Sibast-generatie Ditlev en zijn vrouw Anna het bedrijf overgenomen.

Bekend ontwerp

Eetkamerstoel #8 - Helge Sibast, 1953Helge Sibast design
Eetkamerstoel #8 - Helge Sibast, 1953