Niels O. Møller

Niels O. Møller

Denemarken, 1920 – 1982

Niels O. Møller

Niels O. Møller maakte een aantal van de meest aanbeden ontwerpen van de 20e eeuw. Zijn werk staat bekend om elegantie, tijdloosheid en de hoge kwaliteit de ambacht. Zijn JL Møllers Møbelfabrik wordt vandaag de dag voortgezet door zijn zonen Jens Ole Møller and Jørgen Henrik Møller.

Møller’s toewijding aan zijn ambacht stamde uit zijn opleidng tot kastenmaker afgerond in 1939, die gevolgd werd door verdere studie aan de School of Design van Aarhus. In 1944 begon hij zijn J. Møller Møbelfabrik in Århus.

Møller’s sculpturale stoelen #55 en #71 (beide uit 1951) zijn door de keuze van materialen en de zachte krommen sterke vertegenwoordigers van de Scandinavische naoorlogse visie op praktisch maar goed gemaakt ontwerp.

Moller ontwierp na de doorbraak in ’51 een uitgebreide collectie meubelen zoals eetstoelen en tafels, koffietafels, tafels, kasten en portierwagens. Zijn indrukwekkendste ontwerp is zonder twijfel de #78 stoel uit 1954. Het subtiele en elegante ontwerp hebben het tot een standaard gemaakt in ontwerp en kwaliteit van de productie.

Bekend ontwerp

Niels O Moller design
Eetkamerstoel #78 - Niels O. Møller, 1954

Shop Niels O. Møller Designs