Peter Hvidt

Peter Hvidt

Denemarken, 1916 – 1986

Peter Hvidt

Peter Hvidt is samen met partner Orla Mølgaard-Nielsen instrumenteel geweest voor de wereldwijde verspreiding van Deens design. Zo ontwierpen zij de eerste demontabele stoel die de export van Deens design een enorme boost gaf.

Hvidt werkte na zijn afstuderen aan de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten in Kopenhagen voor diverse ontwerpstudios. Hij had korte tijd een eigen studio en begon in 1944 de samenwerking met Orla Mølgaard-Nielsen. De twee werkten tot 1975 samen en produceerden enkele revolutionaire ontwerpen.

In 1950 intwierpen Hvidt en Mølgaard-Nielsen de “AX” stoel die de belangrijkste mijlpaal van hun carrière werd. De “AX” stoel de eerste Deense stoel met een stoel en rug gemaakt van dubbel gebogen gelamineerd hout. De stoel werd geproduceerd door Fritz Hansen en werd gebouwd met behulp van Hansen’s proces voor het lamineren van lijmen, gebasseerd op de techniek die gebruikt werd om tennisrackets te maken. Het proces was een doorbraak in massaproductie van meubels, omdat sneller kon worden geproduceerd zonder dat de normen voor kwalitatief hoogwaardig houten meubilair zouden werden aangetast. Mede dankzij deze revolutionaire techniek werd Denemarken leider in modern design.

Bekend ontwerp

453 & 519 Sofa System Peter Hvidt & Orla Mølgaard, 1957
453 & 519 Sofa System Peter Hvidt & Orla Mølgaard, 1957