Johannes Andersen

Johannes Ansersen

Denemarken 1903 – 1991

Johannes Andersen

Er is niet veel bekend over het leven van Johannes Andersen. Wat we weten is dat hij studeerde voor kastenmaker en daarvoor in 1922 gecertificeerd werd. In het midden van de jaren 1930, toen de populariteit van het Danish Modern tot ver de Deense landsgrenzen toenam, opende hij zijn eigen studio. Hij bleef daarnaast ook samenwerken met andere designstudio’s, waaronder CFC Silkeborg in Denemarken en Trensum in Zweden.

Het Deens moderne meubilair was bekend om zijn onderscheidende vormen, vloeiende contouren, eenvoud en functionaliteit. Andersen volgde deze esthetiek in zijn ontwerpen. De kenmerken van de Danish Modern ethos zijn aanwezig, maar geïnterpreteerd op een unieke, eigen manier. Vloeiende, curven kenmerken veel van Andersen prominente ontwerpen en hij gebruikte ze op nieuwe en verrassende manieren.

Andersen ontwierp een uitgebreide collectie meubels maar werd het meest bekend om zijn salontafels. Een Johannes Andersen salontafel is dan ook niet dat waar de meeste mensen bij  ‘salontafel’ aan denken;  een rechthoek of, als ze erg fantasierijk zijn, ovaal. Zo niet de ontwerpen van Andersen; hij experimenteerde met allerlei unieke vormen en technieken.

Twee van zijn meest bekende salontafels zij de “Capri” en de “Smile” modellen. Zoals veel van zijn tafels, hebben beiden gebogen oppervlakken en afgeschuinde randen die het ontwerp verzacht hebben en  de meer organische benadering van vorm wordt getoond.

Bekend ontwerp

Smile coffee table - Johannes Andersen for CFC Silkeborg, 1957