Kurt Østervig

Kurt Østervig

Denemarken, 1912 – 1986

Kurt Østervig

Kurt Østervig ontwierp uiteenlopende typen meubels. Van elegant, organisch tot grove en zuiver functionele meubelen. Zijn iconische Butterfly Chair behoort tot de meest gezochte Danish Modern meubelstukken.

Er is opmerkelijk weinig achtergrondinformatie beschikbaar over Østervig. Wat we weten is dat hij is in Odense 1912 en zijn carriere begon als marine-architect op het Odense Steel Shipyard. Hij ontdekte al snel een passie voor houtbewerking en maakte een carrièreswitch. Hij vond werkte een tijd bij architectenbureau E. Knudsen in Odense en opende in 1947 zijn eigen ontwerpstudio.

Zoals andere ontwerpers van de periode heeft Østervig onderscheidende vormen in zijn ontwerpen opgenomen. Een terugkerende vorm is de driehoek. Østervig gebruikte vaak driehoeken in zijn tafels om conventies van structuur en vorm uit te dagen. In plaats van tafelbenen aan de hoeken te leggen en ze in een rechte lijn naar de vloer af te dalen zoals typisch gedaan was, besloot Østervig iets anders te proberen. De resultaten spreken voor zichzelf.

Zijn unieke, efficiënte en veelzijdige benadering van tafelontwerp heeft ongelooflijke visueel impact zoals de palissander dropleave tafel onderstaand aantoont. De poten zwenken dicht en de bladeren vouwen via de opzettelijk zichtbare scharnieren. Gesloten, kan de tafel dienen als bijzettafel en open, biedt de tafel genoeg ruimte voor een diner voor acht personen.

Bekend ontwerp

Kurt Ostervig Design
Gateleg/drop-leaf eettafel - Kurt Østervig, 1960's

Shop Kurt Østervig Designs